SMAD-provning nr 55, Port Ellen, 2005-11-12
Jag hörde många positiva
omdömen efter vår Port Ellen provning. För egen del upplevde jag att nivån på
whiskyn till och med var högre än jag hade förväntat mig. Det verkade vara många
andra som upplevde provningen på ett liknande sätt. Efter att få smaka på några
riktiga läckerheter, så kan man ju bara ännu mer beklaga och sörja att
destilleriet inte finns kvar längre. Nedan följer en sammanfattning av mitt
föredrag.
Åka till Islay
Efter några timmars resa
västerut från Glasgow(och sannolikt Prestwick) på krokiga vägar, så närmar man
sig färjeläget i Kennacraig på Kintyrehalvön. Efter 2 timmars båtresa anländer
man till Islay; Port Ellen eller Port Askaig.
Till Port Ellen – en fantastisk
sista del av färjeturen. Först dyker Ardbeg upp i horisonten. Strax efter
kommer Lagavulin och Laphroaig. Får ståpäls av att se dessa vitmålade
skönheter. Så småningom uppenbarar sig hamnen i Port Ellen och det som återstår
av destilleribyggnaden. Port Ellen är näst största byn på Islay och huvudort
för södra delen.
Öns storlek är ca 4x4 mil.
Idag finns 3000-3500 invånare och med Bowmore som huvudort/ö-centrum. För 100
år sedan bodde ca 15000 på Islay; alltså en kraftig minskning under 1900-talet.
Typisk utveckling för glesbygder.
Islay är en mycket gammal ö;
i varje fall delar av den. Västra delen, Rhinns, är ca 1800 miljoner år gammalt
och är därmed bland det äldsta på hela jordklotet (jfr Erikssons, Hedemora).
Islay var under flera hundra år sätet för ”Lord of the Isles”, d.v.s. härskaren
över västra Skottlands öar. Islay har länge kallats ”Queen of the Hebrides”,
Hebridernas drottning. Hebriderna är öarna i västra Skottland; Inre resp. Yttre
Hebriderna.
Fram till för ca 100 år
sedan ägdes Islay av en enda godsägare. Har därför periodvis varit mycket hårda
tider som invånare på ön. Än idag är det så att några få godsägare äger
huvuddelen av marken.
Havet runt Islay kan vara
mycket förrädiskt. Såväl Amerikafartyg som krigsfartyg har förlist utanför
Islay Sound of Islay – tidvatten gör att det blir mycket kraftiga strömmar. Här
åker färjan mellan Islay och Isle of Jura på tvären i stället för som normalt i
färdriktningen. Även mycket stenigt på t.ex. sydkusten è ypperligt tillhåll för
olagliga verksamheter som whiskytillverkning.
Under 1700-talet fanns det
ca 200 illegala destillerier på ön.
Finns också gott om torv.
Med dagens förbrukningstakt räcker torven i 5000 år!
Torvbildningen har pågått i
ca 7000 år och efter den senaste istiden.
Destilleriet som grundades
1825 av en Alexander MacKay, byggdes först som en maltkvarn, men omvandlades
snart till ett destilleri. Var några skakiga år i början med flera ägare. 1833
anlände en 18-åring vid namn John Ramsay som skulle kontrollera hur det
egentligen stod till med destilleriet på uppdrag av sin farbror som hade
intressen i destilleriet. 7 år senare, 1840, hade John Ramsay tagit över
destilleriet och drev det till sin död 1892.
Flera pionjärinsatser
gjordes under John Ramseys tid:
-
Första maltwhiskyn som
exporterades till USA (p.g.a. av höga skatter i Storbrittanninen).
-
Regler om särskilda
tullnederlag infördes först vid Port Ellen.
-
Utvecklingsarbete utfördes
på patent still av Robert Stein.
-
Spririt safe som införts av
Skattemyndigheten 1825 förbättrades.
Efter Ramseys död var det
flera ägare innan det kom i DCL:s ägo 1925. Destilleriet stängdes sedan 1929
p.g.a. depressionen. Återöppnades först 1967 då också antalet pannor ökades
från 2 till 4. Var då en whiskyboom. 1980-talet kom och nu var det
överproduktion. Port Ellen, Caol Ila och Lagavulin ägdes alla av UDV (nu
Diageo). UDV beslutade att stänga 12 destillerier på fastlandet och även ett på
Islay måste gå samma väg. I princip var det då ett ”Blenders decision” att
stänga Port Ellen. Produktionen var 1,7 milj. liter/år alkohol = nuvarande
Bowmore-volym.
Port Ellen anses var en
whisky som mognar långsamt. Det är först i 20-års åldern som den börjar visa
sin storhet. Och vid nedläggningen hade destilleriet varit i drift i endast 16
år. Pannorna avlägsnades från ön under
1990-talet och vad som var kvar av destilleriet revs 2003. Port Ellen kommer
alltså aldrig att återuppstå och den whisky som forfarande finns kvar blir
dyrare och dyrare. Lagerhusen används idag bl.a. för att lagra Lagavulin. I
början av 1970-talet byggdes också ett mälteri intill destilleriet som idag
försörjer alla Islaydestillerier med malt.
De bästa faten gick till
Lagavulin och Port Ellen fick hålla tillgodo med vad som blev över. P.g.a.
fatbrist har det tidvis fyllts fat med 68-69% alkohol, vilket är förklaringen
till varför vissa cask strength-buteljeringar är så höga i alkoholhalt. Maltens
rökighet var 35 ppm, d.v.s. detsamma som för Lagavulin och Caol Ila.
Ardbeg var ju också nära att
gå samma öde tillmötes som Port Ellen, men överlevde de svåra åren och har nu
återuppstått som en verklig fågel Fenix.
Glas 2: Port
Ellen 24Y/1979, 3rd Annual Release, 57,3% 1593:-
Kvällens
omröstning
Glas 2: 125 poäng
Glas 3:
42 poäng
Glas 4: 111 poäng
Glas 5:
64 poäng
Glas 6:
34 poäng
Priserna hos några olika inköpskällor framgår nedan. För köp utanför Sverige skall man också beakta, att det tillkommer frakt såvida man inte handlar på plats.
·
Systembolaget: 1554 – 2213 kr.
·
LFW: ca £105 = ca 1500 kr
·
Whisky Exchange: -1979, £110-120=ca1600; 1980-
=ca£85=ca1200kr
·
Scoma: ca 160 Euro = ca 1500
kr
·
Billig Sprit: ca 160 Euro = ca 1500 kr
För en Port
Ellen från 1970-talet får man alltså normalt betala minst 1500-1600 kr.
Glas 2, Port Ellen 24Y/1979, 3rd Annual
Release, 57,3%
·
2001 kom den första av
tänkta 3 utgåvor av Annual Release.
·
Skulle bli 3x6000 flaskor.
·
Utgåva 1 var också 6000
flaskor.
·
Utgåva 2 var 12000 flaskor!!
·
Utgåva 3 var 9000 flaskor.
·
Alla är i fatstyrka och
ligger mellan 56 och 59%.
·
Signatory är idag den kanske
mest välrenommerade Independent Bottlern.
·
Har flera gånger vunnit
Whisky Magazines utmärkelse ”Independent Bottler of the Year”.
·
Grundades 1987 (?) av Andrew
Symington; alltså ett ganska ungt företag.
·
Tycks ha en god förmåga att
leta upp såväl bra som unika fat.
·
Är nu också ägare av ett
destilleri. Köpte Edradour för något år sedan och där Ian Henderson nu är
destillerichef.
·
Anses nödvändigt för seriös Independent
Bottler att äga ett destilleri.
·
Här har vi den enda säkra
sherryfatslagrade PE.
Glas 4, Port Ellen 25Y/1978, 4th Annual
Release, 56,2%
·
Här är det 5100 flaskor.
·
Femte utgåvan har nyss
släppts, och där har SMAD köpt 2 flaskor till Superprovningen 13 maj 2006.
·
Totalt på de fem utgåvorna
har det släppts 37380 flaskor mot ”planerade” 18000 flaskor.
·
Fanns tidigare utgåvor av
Port Ellen i Rare Malt-serien som var billigare; storleksordningen £65 mot £100
(eller mer).
·
Rare Malt-serien från Diageo
kommer att upphöra; sista fyra buteljeringarna har nyss släppts.
·
Kommer i fortsättningen att
ersättas av Annual Release av olika whiskyn.
·
Glen Denny är ju märket som
vi hade på vår egen Laphroaig-buteljering tidigare i år.
·
Om det här glaset utfaller
till belåtenhet, så kommer vi att erbjuda det här fatet som nästa egna
SMAD-buteljering och till en kostnad som är mycket lägre än marknadspriserna;
ungefär halva priset.
·
Vad är Glen Denny? Etiketten
är ju inte vacker.
·
Ett varumärke som används av
Douglas Laing & Co i Sydostasien.
·
Douglas Laing har i Sverige
serierna OMC, Provenance och Platinum Selection.
·
DL har ett stort lager av
gammal whisky; endast Gordon&MacPhail har mer.
·
Gamla utgåvor av Ardbeg,
1972 och 1973 som släppts under senare tid, sägs ha köpts tillbaka från DL.
·
Finns fler Independent
Bottlers som har köpt destillerier, Gordon&MacPhail – Benromach, Ian McLeod
– Glengoyne.
·
Avsluta med kvällens äldsta
whisky.
2005-11-14
Bernt Sjödin